ZMAJ

ZMAJ

Leto nastanka: 1985
Dolžina: 14 metrov
Višina: 3,5 metra
Avtor: Milan Rot

Zmaj je za Butalce neznansko pomembna žival – nenazadnje ga imajo upodobljenega tudi v svojem grbu. Tudi sicer so zmajevi mladički (kot je Valvasor poimenoval človeške ribice) relativno pogost živež v naših krajih.

A ker v tistih časih odraslega zmaja še nihče od Butalcev ni prav dobro videl, so se začele porajati zanimive teorije. Prva je bila tepanjska, da zmaj v Butalskem grbu sploh ni zmaj, temveč bik. Potem, da zmaj kot tak sploh ne obstaja. Vsi do takrat znani opisi zmajev naj bi namreč kazali na dejstvo, da je to živo bitje pravzaprav Županova tašča – njo so Butalci že imeli priložnost videti in res se je od vseh do tedaj poznanih živih bitij še najbolj ujemala z opisom zmaja.

A zmaj je ves ta čas ždel v podzemlju, opravljiva žena in mladi zmajčki pa so mu na uho prinašali neumnosti, ki jih o njem trosijo Butalci. Ker ima vsaka stvar svoje meje, se je tudi zmaj odločil, da se v vsej svoji veličini pokaže Butalcem in enkrat za vselej ovrže teorije zarote.


Zmaj in Butale

(povzeto po Butalcih Frana Milčinskega)

Butale so naraščale in do popolne imenitnosti ni manjkalo ničesar več razen grba. Modrovali so in moževali in slednjič četrti večer v četrti krčmi uganili, da mora biti grb imeniten, kakor so imenitne Butale. Zato, da mora v butalski grb najimenitnejša žival, kakor so jo kdaj čuli o njej: to je zmaj.

In so dejali: »Zmaj je najbolj imenitna žival na oko in za besedo pa je imeniten tudi zato, ker je neznansko nevaren in bo v grozo in strah sovražniku.«

Imeli so v Butalah slikarja Čačko in je bil slikar za hiše in kapelice in ograje in obrtnike in sploh za vse. Sprejel je naročilo in obljubil in je resnično slikal in bil silno zadovoljen s svojim delom. Zadovoljni so bili tudi butalski možje. Strmeli so, kimali in hvalili, kako silno je podoben, in da še niso videli zmaja, ki bi mu bil podoben tako.

Dokler niso Tepanjčani zagnali glasu: »Ho, ho, Butalci imajo grb, bika imajo v grbu, butastega bika!« Pa so požrli Butalci to tepanjsko žaljivko in ugotovili, da je zmaj v njihovem grbu res zelo podoben biku. Slikar Čačka pa je bil silno ogorčen in je zaklel: »Kdo je tisti, ki se drzne, da trdi in tudi dokaže, da zmaj v grbu ni pošteno naslikan in točno! Živega zmaja postavite predme, pa se bo videlo, ali je podoben ali ni.«

In potem, saj veste, je moral butalski policaj loviti zmaja. In tako naprej.