Pusta ni več, odšel je drugam. Pusta ni več, odšel je stran.*

Pusta ni več, odšel je drugam. Pusta ni več, odšel je stran.*

*Če napišeš priredbo priredbe, si še plagiator? Ali je kot pri matematiki, ko minus in minus postaneta plus, pa si izviren?

Pust je šu čez must

Ja, Pusta je konec. Preden se začnemo pripravljati na novega, pa bi se radi še izvirno zahvalili vsem, ki so pomagali pri letošnji izvedbi.

Letošnje pustovanje je bilo res izvirno. Že na žaganju babe, ko so otvoritvi cerkniškega pustovanja prisostvovali tudi čisto mladi Butalčki. Prav takšni, kot so pred leti iskali, kje se babo žaga. Pa takrat tega niso našli, letos pa so.

Zatem smo bili na izvirni otvoritvi razstave Božidarja Strmana Miša v Galeriji Krpan, kjer se nismo nič sekirali, le uživali. Izvirna je bila lokacija razstave drugega pustnega umetnika, Iva Kvartuča – Ajve, ki je svoja dela razobesil kar v prostorih bivše KGZ.

Izvirna je bila tudi prodaja kart za TV Čohovo, saj so vstopnice za petkovo predstavo pošle v le nekaj dneh, dvorano pa smo napolnili tudi v torek. Napolnili smo tudi šotor pri Žajfnici, kjer so nas zabavale skupine, znane po svojih izvirnih hitih, in športno dvorano Cerknica, kjer so se na sobotno popoldne zabavale same izvirne male maškar’ce, zbrane na otroški maškaradi.

O izvirnosti letošnjega pustnega karnevala ne gre izgubljati besed. Poleg čisto nove skupine Butalcev – Butalske družine – so se na karnevalu prvič, upamo, da ne zadnjič, predstavili Dunking devils, svetovno znana akrobatska skupina, ki je skakala na svoj posebej za karneval narejen Trumpolinski zid. Vreme je bilo skoraj kičasto, vzdušje ob izjemnem številu obiskovalcev prav tako.

Kulturni dom smo med obema butalsko-čohastima predstavama napolnili še enkrat. Etnološka prireditev v izvedbi Hiše izročila O, ja stari ded, star’ga deda nočem imet je s šegavimi vsebinami zabavala obiskovalce v ponedeljek. V torek na večer pa je ubogi Pust potegnil takratkega in izpustil dušo, tako da smo se na pepelnično sredo v žalosti poslovili od njega na pustnem pogrebu.

Število obiskovalcev na vseh prireditvah je bilo okrog 30.000. Iz leta v leto opažamo vse večji interes za naše butalsko udejstvovanje, kljub temu pa nam uspeva vse skupaj izpeljati brez večjih težav.

Da je to sploh mogoče, mora imeti naša butalska družina res veliko članov in sorodnikov v obeh kolenih, pa še v gležnjih in kolkih povrhu. Za pomoč pri izvedbi dogodkov bi se zahvalili:

V prvi vrsti Občini Cerknica, pa vsem sponzorjem, donatorjem, ustanovam,  medijem, družbam, podjetjem, društvom, gasilcem, Pustarjem, prebivalcem Cerknice in obiskovalcem.

Leto bo hitro naokoli in spet bo prišel PUST z letnico 2020. Komaj čakamo!

 

PUSTNO DRUŠTVO CERKNICA
Predsednik
Matjaž Knap