Pust je šu pod must

Pust je šu pod must

Letos je bila dobra drst. Ribice so skakale iz vseh mogočih in nemogočih špranj, da so prišle pogledat, kaj smo jim letos Butalci pripravili. In imele so kaj videti. Za to pa se gre zahvaliti vsem, ki so imeli pri pustu kaj vmes – prste, noge, jezik, glavo, roke, pa magari odžagane…

A v Butalah ne žagamo rok. Žagamo babo. Na debeli četrtek je šla znova na pol, cerkniški župan je predal oblast butalskemu in rajanje se je pričelo.

Ker ena ni nobena, smo imeli letos kar dve. Govorimo seveda o razstavah: v knjižnici so si obiskovalci lahko ogledali klekljane cerkljanske laufarje, v galeriji Krpan pa umetnine Bora Šparembleka, ki je risal, ko je prišel domov.

TV Čohovo je podiralo rekorde. Ne samo po prodaji kart, ampak tudi po tem, da je postala prva televizija v zgodovini, ki se jo je dalo ogledati vnaprej. Kulturni dom Cerknica smo napolnili kar trikrat.

Ker je polnjenje fajn, smo napolnili smo tudi šotor pri Žajfnici, kjer so nas zabavale skupine Pop design, Pivo in čevapi, Nočna pravila, Mambo kings in ansambel stil, in športno dvorano Cerknica, kjer so se na sobotno popoldne zabavale same izvirne male maškar’ce, zbrane na otroški maškaradi. Otroci so dokazali, da so tudi majhne rib’ce dobre rib’ce.

Zatem pa je prišel na vrsto veliki pustni karneval. Da so butalski ribiči res trajnostni, so dokazali s svojo opremo, pa tudi s tem, da toliko rib, kot je bilo letos v karnevalu, še nikoli ni bilo. Znova so nas zabavali tudi svetovno znani Dunking devilsi, ki so dokazali, da je tudi ribolov lahko adrenalinski, če ribiči iz parih metrov skačejo za ribami na trampolinu. Vreme je bilo znova skoraj kičasto, kot je bilo z Uršulo tudi dogovorjeno, vzdušje ob izjemnem številu obiskovalcev (po Butalskem štetju okrog 20.000) pa prav tako.

Kulturni dom smo med obema butalsko-čohastima predstavama napolnili še enkrat. Etnološka prireditev v izvedbi Hiše izročila Po cesti gre en stari mož je s šegavimi vsebinami zabavala obiskovalce v ponedeljek. V torek na večer pa je ubogi Pust potegnil takratkega in izpustil dušo, tako da smo se na pepelnično sredo v žalosti poslovili od njega na pustnem pogrebu.

O pomenu pusta veliko govori tudi dejstvo, da zime nikjer ni bilo na spregled, dokler je bil “tastar” še živ. Komaj smo pusta pokopali, je zima pokazala zobe, grom, blisk in eno pikico snega, tako da tisto, da pust preprečuje zimo, niti slučajno ni iz trte izvito.

Število obiskovalcev na vseh prireditvah je bilo čez 30.000. Iz leta v leto opažamo vse večji interes za naše butalsko udejstvovanje, kljub temu pa nam uspeva vse skupaj izpeljati brez večjih težav.

S pomočjo in sodelovanjem Občine Cerknica, Notranjskega parka, Notranjskega študentskega kluba, Komunale Cerknica, številnih sponzorjev, donatorjev, podjetij, Knjižnice Jožeta Udoviča, šol, zavodov, društev, gasilcev, prostovoljcev in članov Pustnega društva smo znova izpeljali programsko bogat pustni teden v Cerknici.

Hvala vam! Z veliko začetnico. Ma kaj začetnico, kar z vsemi velikimi črkami: HVALA!

Leto bo hitro naokoli in spet bo prišel PUST z letnico 2021. Komaj čakamo in vas že kar zdaj vabimo na karneval, ki bo na pustno nedeljo, 14. februarja 2021. Pričel se bo točno okoli 12.32 ure. Na Valentinovo. Končno enkrat ne bomo pozabili tega datuma…

PUSTNO DRUŠTVO CERKNICA
Predsednik
Matjaž Knap