Pust je šu pod must

Pust je šu pod must

Zmajev ogenj je dodobra ogrel naša pustna srca. Po dveh letih (relativnega) miru smo komaj čakali na izbruh. Izbruh veselja, neumnosti, takšnih in drugačnih traparij, zabave, glasbe, smeha in krofov. Skratka vsega, kar Pust ponuja.

Tako komaj smo čakali na vse to, da smo – prav po butalsko – začeli še pred začetkom. Pustno razstavo oziroma Razstavo pustoistov smo odprli kar v torek, 14. februarja, v galeriji Krpan. Ob tej priložnosti sta se Lojza Pustna tudi pogovorila z Dušanom Petričem – Duletom – bivšim predsednikom pustnega društva in nebivšim princem karnevala.

Na debeli četrtek nam je tako ostalo še toliko časa, da se je poleg Žaganja babe in prevzema oblasti odvil še predogled predstave TV Čohovo, na novi lokaciji pod šotorom pri OŠ Cerknica pa smo noč pričakali ob zvokih Jelenov. Jelenov z veliko začetnico. O ansamblu govorimo, ne o živalih.

TV Čohovo je doživelo tri ponovitve – po četrtkovem predogledu še petkov glavni termin, v torek pa ponovitev. V vseh treh terminih je bil kulturni dom dodobra nasmejan in napolnjen. Enako tudi na sobotno dopoldne, ko so otroci uživali v predstavi Butalogija za coprnice in coprnike.

Ker je polnjenje fajn, smo dvakrat napolnili tudi šotor pri šoli, kjer smo na petkovi in sobotni pustni zabavi plesali ob zvokih Tanje Žagar, ansambla Stil, Dejan Dogaja banda ter Koktelsov, vmes pa smo napolnili še športno dvorano Cerknica, kjer so se na sobotno popoldne zabavale izvirne male maškar’ce, zbrane na otroški maškaradi.

Zatem pa je prišel na vrsto veliki pustni karneval – Coprniško zmajevanje! Zmaj je bil veličasten kot že dolgo ne. Vse velike figure so se prav tako pokazale v vsej svoji veličini. Liza je svojo mati Uršulo spustila predse, Butalci pa so skušali razširiti svojo cerkev, s čolnom priti  do vina na Hrvaško ter končno v svoj grb narisati pravega zmaja, ne pa takšnega, biku podobnega. Obiskovalci, po butalskem štetju jih je bilo točno okoli 17.528, so prvič videli tudi Karlovško-Štebrški grad, ki se je po karnevalski trasi premikal ob povodnemu možu Jezerku. Presenetil nas je tudi največji polh na svetu – že tako so Butalci znani po velikanskih polhih, a letos so nas polharji presenetili z res ogromnim primerkom. Hja, moramo napisati, pa čeprav se zavedamo, da velikost v bistvu niti ni pomembna. Tako pravijo.

Kot vsako leto pa se je tudi tokrat dogodilo, da je naš ubogi Pust, Drago N. Zmaj, potegnil takratkega in izpustil dušo, tako da smo se na pepelnično sredo v žalosti poslovili od njega na pustnem pogrebu.

Število obiskovalcev na vseh prireditvah je bilo točno okoli 28.000. Kot v predepidemiajzerskih letih. Interes za naše butalsko udejstvovanje postaja večji in večji, tudi na številnih obiskih po okoliških vrtcih in šolah je odziv otrok neverjeten, tako da se za prihodnost ni bati. Še vedno pa vse svoje neškodljive neumnosti, ki jim rečemo pustne prireditve, izpeljemo brez večjih težav. Dnevi in noči brez spanja za povprečnega Pustarja pač niso večja težava.

Nikakor pa vsega tega programsko bogatega pustnega tedna v Cerknici ne bi mogli izpeljati sami. S pomočjo in sodelovanjem Občine Cerknica, Notranjskega parka, Notranjskega študentskega kluba, Komunale Cerknica, številnih sponzorjev, donatorjev, podjetij, Knjižnice Jožeta Udoviča, šol, zavodov, društev, gasilcev, prostovoljcev in članov Pustnega društva pa nam je to vsem skupaj uspelo.

Hvala vam! Z veliko začetnico. Ma kaj začetnico, kar z vsemi velikimi črkami: HVALA!

Leto bo hitro naokoli in spet bo prišel PUST z letnico 2024. Komaj čakamo in vas že kar zdaj vabimo na karneval, ki bo na pustno nedeljo, 11. februarja 2024. Uf, to je pa že zgodaj. A vseeno ne tako zgodaj, kot bo leta 2027. Kaj šele 2035, ko bomo babo že prvega februarja žagali…

Kakorkoli že, pa bomo s karnevalom v vsakem primeru pričeli točno okoli 12.32. Da bo za pusta vsaj ena stvar zmeraj ista.

v imenu članov
PUSTNEGA DRUŠTVA CERKNICA,
Lojz Pustni