fbpx

Izdelali smo deset novih butalskih mask

Izdelali smo deset novih butalskih mask

Notranjski park in Pustno društvo Cerknica sta med 16. in 18. februarjem izvedla delavnico izdelovanja butalskih mask. Delavnico je vodil Martin Petrič, grafični oblikovalec, ki ima z oblikovanjem in izdelavo tovrstnih likov že mnogo izkušenj.

Tako na parku kot v pustnem društvu se strinjajo, da je tradicija izdelave takšnih mask pri nas že dodobra uveljavljena, s potekom postopka pa želijo seznaniti tudi laike, ki se sicer takšnega dela ne bi lotili. Glede na interes – vseh deset prostih mest je bilo kmalu zapolnjenih – je to stvar, ki je zanimiva, tako da se lahko tudi drugo leto nadejamo »ponovitve«. Cena za udeležbo je bila 50,00 €, a če bi si želeli napraviti takšno masko na lastno pest, bi kmalu ugotovili, da so stroški lahko še višji.

Udeleženci delavnice so bili s svojimi izdelki zadovoljni, prav tako mentor, pa tudi tisti, ki so prišli malo »pofirbcat«, kaj se dogaja v skladišču v Podskrajniku. Izdelovalci mask so ugotovili, da terja izdelava takšne maske ogromno truda (nenazadnje se izdelavo ene porabi tri dni), ročna spretnost in umetniška žilica pa prav tako nista odveč.

Izdelke, ki so nastali na delavnici, boste lahko občudovali na nekaj Cerkniških pustnih karnevalih. Udeleženci so se namreč zavezali, da bodo njihove maske prisotne na vsaj treh povorkah, sicer pa so butalske glave, nastale na delavnici, last izdelovalca.

Twitter

Youtube