Žaganje babe

Žaganje babe
Duration:
Location: Doma

Debeli četrtek je dan, ko bomo Butalci organizirali revolucionarni prevzem oblasti. Po pravilih, seveda, ne tako revolucionarno, kot bi si morda kdo mislil glede na prvi stavek. Čeprav babe tokrat ne moremo prežagati javno, pa moramo oblast vseeno prevzeti… Na daljavo, seveda.

Poklicali bomo župana Cerknice, ki nam bo, upamo vsaj, znova predal oblast. To bo v svoje žuljave roke vzel Župan Butalski in skrbno pazil nanjo cel teden. Razen, če ne. Najbrž pa bo tudi javnost dobila vpogled v ta tajni klic in predajo oblasti. Butileaks ne počiva.

Slavnostno inavguracijo Župana Butalskega si boste lahko ogledali v četrtek, 11. 2. 2021, ob 16:00 na:

(Lahko si jo boste ogledali tudi kasneje, ampak ne bo več v živo)


Zakaj se babo žaga, sicer že vsi veste, ma vseeno na to stran spada obrazložitev žaganja:

Včasih so mame otroke poslale v mesto, naj gredo gledat, kje žagajo babo. One so imele čas, da so napekle dobrote, otroci pa so se zamotili v iskanju kraja tega grozodejstva. Babe seveda nikjer niso žagali, to je bila le potegavščina, ki je otročad odtegnila od doma, dišečega po ocvirkovki, krofih in pohanju.

Dandanes otrokom ne moreš več prodajati megle. Peciva in ostale hrane imajo dovolj že čez leto, prežaganih bab pa so po televiziji videli že toliko, da jih to zanima ne več pretirano. Zato Butalci ob začetku pustovanja v Cerknici zdaj raje kot »farbamo« mulce prevzamemo oblast, coprnice iz Slivnice prižgejo pustni ogenj, babo prav zares prežagamo (res da leseno, pa kaj – Butalci pravimo: »Bolje lesena kot nobena«), izstrelimo nekaj salv in veselo rajamo! Butalci, coprnice, žabe, polhi in ostale maske veselo vzklikajo novemu Županu in dejstvu, da se je Cerknica spet za en teden spremenila v Butale.