Žaganje babe

Žaganje babe
Duration:
Location: Šotor pred OŠ Cerknica

ŽAGANJE BABE, slavnostna otvoritev pustnih prireditev in uradni butalski prevzem oblasti.

Znova se vse postavlja na glavo, začenja se pustni teden v Cerknici – Coprniško zmajevanje – kar pomeni, da bo Župan Butalski zmajal s svojo veliko glavo in si čeznjo poveznil lento.

Župan Občine Cerknica nam bo v četrtek, 16. 2. 2023, ob 16:00 v šotoru pred OŠ Cerknica znova predal oblast. To bo v svoje žuljave roke vzel Župan Butalski in skrbno pazil nanjo cel teden. Razen, če ne.

Zakaj se babo žaga, sicer že vsi veste, ma vseeno na to stran spada obrazložitev žaganja:

Včasih so mame otroke poslale v mesto, naj gredo gledat, kje žagajo babo. One so imele čas, da so napekle dobrote, otroci pa so se zamotili v iskanju kraja tega grozodejstva. Babe seveda nikjer niso žagali, to je bila le potegavščina, ki je otročad odtegnila od doma, dišečega po ocvirkovki, krofih in pohanju.

Dandanes otrokom ne moreš več prodajati megle. Peciva in ostale hrane imajo dovolj že čez leto, prežaganih bab pa so po televiziji videli že toliko, da jih to zanima ne več pretirano. Zato Butalci ob začetku pustovanja v Cerknici zdaj raje kot »farbamo« mulce prevzamemo oblast, coprnice iz Slivnice prižgejo pustni ogenj, babo prav zares prežagamo (res da leseno, pa kaj – Butalci pravimo: »Bolje lesena kot nobena«), izstrelimo nekaj salv in veselo rajamo! Butalci, coprnice, žabe, polhi in ostale maske veselo vzklikajo novemu Županu in dejstvu, da se je Cerknica spet za en teden spremenila v Butale.