COPRNIŠKO ZMAJEVANJE

COPRNIŠKO ZMAJEVANJE
Duration:
Location: po ulicah Cerknice

Poznamo več vrst ZMAJEVANJA.

– Zmajevanje z Butalsko glavo. Butalci radi zmajujemo z njo. Največkrat, ko nam kaj ni všeč ali se s čem ne strinjamo. Kar se pogosto dogaja. Zmajujemo pa tudi v znak odobravanja. Tako, da nikoli pravzaprav ne veste, kaj si v resnici mislimo.

– Zmajevanje s coprniškim nosom. Ko opazite, da coprnica začne zmajevati s svojim nosom… Prvo malo gor in dol, potem pa dvakrat levo in enkrat desno… Ste lahko prepričani, da bo vsak čas začela kriliti s svojim pregrinjalom in glasno vreščati. To pomeni, da bo začela coprati. Največkrat vreme, a se zgodi, da zacoprajo tudi kaj drugega.

– Zmajevanje zmaja. Ko naš zmaj začne zmajevati s svojo zmajsko glavo in zmajskimi krili se lahko pripravite, da bo vsak čas iz nosnic puhnil oblak dima in prav zmajsko zarjovel. Potem pa poletel po karnevalski trasi in zmajeval z vami.

In COPRNIŠKO ZMAJEVANJE.

To je čas, ko znorijo Butalci, coprnice poletijo nad Slivnico in ko čisto pravi zmaj pozdravi vse obiskovalce pustnega rajanja v Butalah! Praznovanje maškar vseh vrst – ZMAJEVANJE. Coprniško. Z malo coprnije. Z malo Butalske neumnosti. Pa s skupinami tradicionalnih mask, z godbami na pihala, konjeniki, gostujočimi skupinami iz vse Slovenije in širše. Pa z vsemi velikimi figurami našega pusta. Z Jezerkom, ščuko, Uršulo, Lizo, ježem, žabcem in seveda zmajem! In še z marsičem. Toliko vsega bo, da spet začnemo že ob točno okoli 12.32. Na pustno nedeljo, 19. 2. 2023. Noro bo. Pridite pogledat!

Vstopnina: Early bird 6 €, predprodaja 8 €, na dan karnevala 10 €

NAKUP VSTOPNIC

Vodnik po karnevalu 2023


Butale. Mesto pravljic. Zadnje zatočišče, kjer svoje mesto še lahko najdejo vsa čudovita pravljična bitja. Slivniške coprnice, hudič z ogromnimi polhi, ščuka velikanka, Butalski jež,… Pravi pravljični azil. In tako se je že pred mnogimi leti zgodilo, da je nekje čez Javornike k nam priletel čisto pravi zmaj. Prvo le na kratek obisk, na pustno rajanje, na zmajevanje. Baje so ga poslali Tepanjci, da bi slikar Čačka končno videl kako zgleda in ga narisal v Butalski grb. Pa ni šlo. V grbu imamo še vedno bika. A zmaj je kaj hitro odkril, da je pri nas vse drugače. Malo obrnjeno na glavo. Navajen je namreč bil, da je vedno bežal, ker so se ga ljudje bali. Ne le njega – vseh zmajev. V Loški dolini so enemu odsekali vseh 7 glav, v Postojni so drugega pitali z živim apnom, v Ljubljani tretjega … Ah, kaj bi govoril. Za zmaje je bilo težko! Povsod so jih preganjali. Tukaj, v centru pustnih norčij, v mestu pravljic, Butalah pa je bilo vse drugače. Ljudje so vzklikali, ga jezdili, se fotografirali z njim. Bili so ga veseli. Tukaj se je končno začel počutiti doma. In je ostal. Našel si je prav prijetno jamo ob Cerkniškem jezeru in se ustalil. Zdaj je naš! V času energetske krize nam pride še kako prav. Njegov ogenj bo razvnel še tako zadrto dušo.

  • Vstopnic po early bird ceni je 200, nato se cena poviša na predprodajno ceno. Redna cena na dan karnevala je višja od predprodajne. Vstopnice se v predprodaji lahko kupijo na vseh prodajnih mestih Mojekarte.si.
  • Na dan karnevala se vstopnice lahko kupi le na prodajnih mestih na prizorišču. Na vstopnici, kupljeni na dan karnevala, z vsako kupljeno vstopnico kupec prejme vrednostni bon Notranjskega parka v vrednosti 2 €, ki se lahko uveljavlja izključno kot popust za ogled interaktivne predstave v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero.
  • Vstopnice, kupljene po early bird ali predprodajni ceni, bona ne vsebujejo.