Polh v škrini, veliki pustni karneval

Polh v škrini, veliki pustni karneval
Duration:
Location: po ulicah Cerknice

So enkrat slišali Butalci, da so gozdovi v njihovi okolici precej dobro s polhi založeni. Saj bi lahko rekel, da so o tem tudi brali, pa ne bom.

Skratka, slišali so tudi, da se to zalego da uloviti, pa iz nje kučme, plašče, mast in golaž narediti. Pozanimali so se tako o tej polhariji in izvedeli, da se polhe lovi s tako imenovanimi »škrin’cami«.

Pa Butalci niso želeli biti malenkostni. »Kakšne škrin’ce. Te so za majhne polhke. Naše polhe bomo najprej malo napitali, da zrastejo, potem jih bomo pa kar s tavelikimi škrinami nalovili. Pa bo polh sit in njegova žena debela.«

Pa res so to storili. Kar jim je od zajtrkov, kosil in večerij ostajalo, so Butalci v gozd znosili, da bi se polhi poredili. Polhov pa ni bilo treba dvakrat prositi, da so zagrizli v obilje, ki jim ga je namenila višja sila. Tako so grizli in grizli, da so zgrizli vse in še več, a usoda je hotela, da so jim požrešni trebuhi tako zrasli, da se niso mogli več poskriti v svoje dupline in luknje. Kaj pa zdaj? Ja nič, če jim je višja sila namenila toliko hrane, so si mislili, jim bo pa še nova domovanja. Pa so sklenili svoje tačke in molili h komerkoli že polhi molijo. K hudiču ne – on jih je gnal na pašo, zdaj pa je paša prišla k njim, tako da on gotovo ni imel svojih parkljev zraven, so zelo pravilno sklepali.

Ni bilo treba dolgo čakati na nov ukrep višje sile. Butalci so namreč zapazili debele polhe, ki se kar na prostem kotalijo naokrog. Pa so stopili v akcijo. Doma so nabrali največje škrine, kar so jih našli, jih napolnili z vsem možnim in jih nesli v gozd, da bi se polhi ulovili vanje. O, in res so se. Ko so polhi videli, da jih je višja sila spet uslišala in jim prinesla hiše, polne dobrot, so se ji po polšje zahvalili, se namestili vanje in se mastili naprej.

Že od nekdaj vemo, da kjer so polhi, tam je tudi hudič. In ta hudič je bil jezen kot hudič, saj njegovih polhov ni in ni bilo na pašo. Pa se je odločil, da jih gre iskat. Butalci so imeli isti namen – škrine so nastavili, zdaj se je bilo treba pa le še odpraviti po izplen. Pa so šli. In višja sila je hotela, da so na poti srečali hudiča. Toliko, da se niso zaleteli eden v drugega, tako so bili zatopljeni v svoje misli. Ko pa je eden izmed Butalcev vendarle uzrl hudiča, je zavpil: »Hej! Pozabite polhe, glejte raje tega kozla!«.

V tistem so se vsi Butalci pognali proti hudiču, ta pa se je, presenečen nad hordo velikoglavih bitij, ki tečejo proti njemu, hitro pognal v beg. Ker vemo, da so hudiči hitri kot hudič, je Butalcem zlahka ušel, a v te kraje si ni upal več vrniti. Butalci so medtem čisto pozabili na polhe ter še nekaj časa mrzlično iskali pobeglega kozla, potem pa so pozabili tudi nanj, saj so se raje posvetili drugim opravkom – pa čeprav ti niso bili tako zelo pomembni.

Kaj pa polhi? Ja nič, v svojih novih črnih gradnjah so uživali in počeli, kar pač polhi počnejo. Ker so imeli vsega na pretek, pa se je v Butalah kmalu razširilo reklo »Ta je pa polh’n kot polh«.

Pridružite se jim. In napolnite se. Tako kot polhi, ste tudi vi lahko polhni – polhni pustnega vzdušja namreč. Na karnevalu se vam bodo znova predstavile tradicionalne velike figure na čelu s pramaterjo Uršulo in ščuko velikanko, ki na pomlad in obilico vode še posebej nestrpno čaka. Tu bo tudi Uršulina potomka Liza, pa Rego Vranjejamski, največji žabon na svetu, povodni mož Jezerko, butalski jež, mogočni zmaj, Butalci, polhi in še in še. Pridružite se jim v pustni Cerknici oziroma Butalah. Naj bo veselo !

Po karnevalu nas bodo kot ponavadi zabavali glasbeni gostje. Tokrat pridejo Mambo Kings!


Cena vstopnice:
do vključno 12. 2.: 4 ,00 €
od 13. 2. do 25. 2.: 5,00 €
Na dan karnevala so vstopnice na voljo samo na vhodih na prireditveni prostor, cena:  7,00 €

V času predprodaje ponujamo tudi dodatno ugodnost: 8 + 1 – plačaš 9, dobiš 8.
Aja, ne. Plačaš 8, dobiš 9 kart. Tako pa ja.

Otroci do 130 cm višine brezplačno

Prodaja vstopnic: www.eventim.si in prodajna mesta v sistemu Eventim Si.

Obiskovalci s print@home vstopnicami (vstopnice, ki jih kupec natisne doma) morajo na prireditev priti skozi enega od naslednjih 4 vhodov:

– vhod pri OŠ Cerknica (C. 4. maja 92)
– vhod pri notarju (C. 4. maja 16)
– vhod pri kulturnem domu (C. 4. maja 63 oz. Tabor 1)
– vhod pri brvi (Cesta na jezero 4)

Če boste želeli priti skozi katerega drugega, vas bo osebje napotilo do enega izmed naštetih.

Twitter

Youtube