COPRNIŠKA KUHINJA

COPRNIŠKA KUHINJA

Splošno znano dejstvo je, da coprnice v luknji na vrhu Slivnice skozi celo leto kuhajo vse mogoče stvari. To lepo dokazuje meglica, ki se včasih dvigne iz coprniške jame. Nekateri pravijo, da je to kondenzacija, temperaturna inverzija, bla bla bla… pa kaj še?! To so coprnice, ki s pomočjo polšje masti kuhajo raznorazne zvarke in napoje, ki krojijo naš vsakdan.

Vsako leto pa se v pustnem času prikradejo tudi med nas. Svoje stare recepte in kulinarične mojstrovine predstavijo v karnevalu, ko se s premično kuhinjo pripeljejo skozi Cerknico. V coprniški kuhinji se kuha polšja mast, ki je osnova za coprniško mast, in za katero je znanih več receptov. Po novem polšji masti dodajo butalsko sol in jo posujejo s pepelom iz žare lansko leto sežgane coprnice.

Napojev, zvarjenih v coprniški kuhinji, se z veseljem poslužujejo tudi Butalci. Pravijo, da so tisti zvarki dobri za prav vse stvari. Če jih spijejo, se počutijo pametnejše. Če z njimi zalijejo butalsko sol, pa ta še bolj hitro raste in je še bolj ostra.