COPRNICA LIZA

COPRNICA LIZA

Leto nastanka:
Dolžina:
Višina:
Avtor: Martin Petrič

Liza je ženska sodobnih nazorov. Prvorojenka matere Uršule, ki pa se je od njenih naukov kar kmalu oddaljila.

Uršulo moški nikdar niso kaj posebej zanimali. Roko na srce, tudi gnetli se niso okoli nje, s svojo grbo in kljukastim nosom nikoli ni bila najbolj zaželena coprnica. A pri Lizi je bila stvar drugačna. Res, da ima tudi ona kljukast nos. In grbo – pa ne eno, temveč dve. Ampak njeni grbi sta nameščeni na ravno pravih mestih in kmalu sta začeli buriti moško domišljijo.

Pravijo, da je bil en Tepanjec še posebno vsiljiv snubec. Nikakor se ga ni mogla odkrižati, pa še mati Uršula ji je dala komando, da se mora nujno ustalit in svoje življenje v red spravit. Pa se je, ampak ne tako, kot je ubogi Tepanjec mislil. V prašiča ga je začarala, pa je ubila dve muhi na en mah. Prva je prevozno sredstvo (splošno znano dejstvo je, da začarani prašiči letijo še bolje od slonov), druga pa samostojnost in mir pred materjo. Da tega, da ima stalno nekoga za jahanje, niti ne omenjamo.

Tako je metlo postavila v kot, vsako leto pa se na svojem prašiču pokaže obiskovalcem cerkniškega karnevala. Neukrotljiva, kot je, pa ima poleg sebe vedno množico prijateljev sumljivega slovesa.