Čebelji zlet 2024

Čebelji zlet 2024

Pustno društvo Cerknica je na nedavni novinarski konferenci, 10. novembra 2023, v Kulturnem domu Cerknica, s ponosom predstavilo in razkrilo vrsto zanimivosti, povezanih s prihajajočim pustovanjem v Cerknici 2024.

Glavne točke dogodka:

1. Butalska čebela – Kranjska sivka:

Naš največji ponos na letošnjem pustnem dogodku je predstavitev čisto novega pustnega lika – Butalske čebele – Kranjske sivke. Verjamemo, da bo ta ljubka, simpatična in izjemno pomembna za svet, čebelica postala pravi simbol pustovanja v Cerknici. »Že vrsto let se zavzemamo, da bi se v karnevalu zaznala slovenska tradicija, za katero je prav, da jo spoštujemo,« pravi predsednik pustnega društva Matjaž Knap.

2. Čebelarska podpora:
Dogodka se je udeležilo celotno čebelarsko občestvo Notranjske, ki je na dogodek prišlo s ponosno izpostavljenimi prapori. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije, gospod Boštjan Noč, se je pridružil na odru in izrazil veselje nad povezovanjem pustovanja s čebelarsko tradicijo. Gospod Noč je napovedal, da bo z veseljem prevzel vlogo ambasadorja pustovanja v Cerknici za leto 2024. »Predvsem pa gre za sporočilo, za katerega upam, da ga bomo dali javnosti, namreč, da je naša, slovenska čebela sivo-črna in ne rumeno-črna. Verjamem, da se bo kranjska sivka v treh mesecih zasidrala tudi v srca tistih Notranjcev, ki je še ne poznajo,« je dejal Noč.

3. Pomen čebel:
Predsednik Notranjskih čebelarjev, gospod Janez Kranjc, je še enkrat poudaril izjemno pomembnost čebel za človeka ter se zahvalil Pustnemu društvu Cerknica za vključevanje čebelarske tematike v pustno dogajanje. Boštjan Noč je dodal: »Brez čebelarja in kmeta ni slovenske hrane in če ljudje ne bomo posegali po slovenski hrani, ne bomo podprli kmeta in ne bomo imeli urejenega podeželja. Verjamem, da je Slovenija lahko vzor Evropi in svetu. Kmetijske organizacije smo predsedniku vlade dale pobudo, da je treba v šolah in javnih zavodih označevati poreklo hrane. Mislim, da si otroci, starostniki in ljudje v bolnicah zaslužijo jesti najboljšo hrano.«

4. Program pustnih prireditev:
Predstavili smo bogat program pustnih prireditev v Cerknici za leto 2024, ki bo zagotovo navdušil tako domačine kot obiskovalce.

5. Pomen pusta tudi za Občino Cerknica
Župan Občine Cerknica, gospod Marko Rupar, je pohvalil razvoj Pustnega društva Cerknica ter izrazil prepričanje, da društvo dobiva kulturni naboj.

6. Sodelovanje s šolami:
Pustno društvo Cerknica in Čebelarska zveza Slovenije sta predstavila tudi 17. november, dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, s predstavitvijo videa namenjenega šolam po Sloveniji.

Dogodek Re-ci Butale smo zaokrožili z izmenjavo pustnih kostumov v večgeneracijskem centru, s čimer želimo prispevati k ponovni uporabi in posledično zmanjšanju količin odpadkov. Tisti, ki so prinesli kostume, a niso našli ničesar primernega zase, so prejeli bone, ki jih bodo lahko izkoristili na izmenjevalnici pred karnevalom, ki jo pripravljamo 27. januarja.