40 zacopranih let

40 zacopranih let

V letu 2015 coprniška pramati Uršula praznuje častitljivih 40 let.

No, če smo čisto natančni, jih ne, lahko pa rečemo, da je bila takrat spočeta. 1975 je namreč leto, ko je bilo ustanovljeno Pustno društvo Cerknica. Zimo se je v naših koncih sicer »na črno« preganjalo že od pamtiveka, letos pa mineva 40 let, odkar jo preganjamo tudi uradno, črno na belem.

40 zacopranih let. In če si pramati Uršula zaželi praznovanja za okroglo obletnico, nikakor nismo na mestu, da jo spomnimo, da je sama pravzaprav mlajša. Nenazadnje: kaj, če coprnice ne praznujejo rojstnih dni, temveč obletnico svojega spočetja? Kdaj coprnica sploh postane coprnica? No, mislim, da to ni tema za sem, prav gotovo pa bodo o tem razpravljali na naslednjem srečanju BUZI (Butalskega Urada Za Intiligenco), mi pa pojdimo nazaj k Uršuli.

Ob gledanju televizijskih programov je videla, kakšne rojstnodnevne zabave imajo drugod po svetu – in to že pri rosnih šestnajstih. »Tako zabavo imela bom tudi jaz,« si je rekla med oglasi, vzela v roke svoj nespametni telefon, na družabnem omrežju objavila dogodek »40 zacopranih« in povabila prijatelje, naj 15. februarja točno okoli 12:32 pridejo v Cerknico.

Jezerko, ščuka, žaba, zmaj, Butalci, coprnica Liza, Martin Krpan, Hribci in še marsikdo drug je že potrdil udeležbo, žal pa Uršula ni ravno vešča upravljanja s sodobno tehnologijo. Pripetilo se je, da ni obkljukala kvadratka »zasebno«, kar pomeni, da se je namesto praznovanja v ožjem krogu prijateljev vse skupaj sprevrglo v veliko zabavo, da ne rečem karneval, na katerega lahko pride prav vsak. »Pa naj bo tako,« si je rekla Uršula. Namesto jame na Slivnici si je najela kar Cesto 4. maja v Cerknici, da pa bodo zadovoljni vsi, je organizirala še nekaj »before-« in »after-« partijev.

Na pustnem tednu, ki bo potekal med 12. in 18. februarjem, bodo tako na svoj račun ponovno prišli: ljubitelji kulture, plesa, glasbe, zabave, hrane in pijače, maškaranja in pustnih običajev nasploh… Še za ljubitelje Rakeka se bo kaj našlo, obljubimo. Razen, če ne.

Skratka, ne pustite, da gredo Uršulini organizacijski napori v nič. Pridružite se ji, zabavajte se z njo, zelo vas bo vesela.